Stappenplan Opzeggen Stadsverwarming Ennatuurlijk

Stappenplan Opzeggen Stadsverwarming Ennatuurlijk

De opzegprocedure is door Ennatuurlijk niet beschreven, maar het kan!

Ik krijg veel vragen over het opzeggen van (gedwongen) warmte-klanten, dus heb het hier op een rijtje gezet.

Waarom stadsverwarming opzeggen?

In veel gevallen is stadsverwarming duurder dan andere mogelijkheiden om te verwarmen, zeker als je zuinig bent.
Andere reden:
- Enorme kostenstijging in het verleden: vaste kosten gemiddeld +7% per jaar (1999-2015).
- Monopolistisch gedrag van leveranciers.
- Niet duurzaam, er wordt meestal gewoon kolen en gas gestookt.

Is stadsverwarming echt zo duur?

Ja, zeker als je niet veel verbruikt. Voorbeeld: een zuiniger verbruiker zo als ik heeft 15 GJ/j nodig. Dat kost bij Ennatuurlijk in 2015 (met eigen warmwatertoestel) 544 Euro vastrecht + 22,61 Euro * 15 GJ = 883 Euro/j.

Zelf als je heel duur elektrisch verwarmt, kost het minder: 15GJ = 4155 KWh * 19,5 cent/KWh = 810 Euro/j.

Dus: zelf de duurste andere verwarming is goedkoper! Je moet wel goed weten, hoeveel warmte je nodig hebt.

Kun je zo maar opzeggen?

Ja. Ennatuurlijk heeft bevestigt, dat ik zonder kosten kan opzeggen (brief). De leverancier mag volgens de warmtewet geen verschil tussen klanten maken. Het makt niet uit, dat het anders in der overeenkomst staat. Ze proberen wel je bang maken en doen moeilijk. Gewoon door gaan.

Wanner opzeggen?

In het voorjaar, want dan is er ruimt tijd om een andere verwarming te regelen. Of als toch als iets aan een vervanging toe is, zo als jouw warmwatertoestel.

Wat zijn de alternatieven?

Voor warmwater: Elektrische boiler of doorstromer: investering 200-500 Euro.

Als mogelijk, isoleer jouw huis extra. De stadsverwarmings-bazen hebben bepaald, dat de huizen minder ge´soleerde werden, om meer warmte te verkopen (serieus).

- Warmtepomp (lucht-lucht), kan met veel airco toestellen + rest elektrisch: investering 3000-5000 Euro.
- Elektrisch met stroom uit zonnepanelen: investering 4000 - 8000 Euro.
- Warmtepomp met aardwarmte: dure investering maar duurzaam.
- Elektrisch met dure stroom: investering 100-200 Euro voor elektrische radiatoren. Het is handig, om nog een of twee extra groepen in de elektrische meterkast voor aparte stopkontakten te plaatsen.
- Als je met mazzel en gasaansluiting kunt krijgen: doen!

Heraansluiting

Als het toch niet bevalt, kun je of de koper van het huis op elke moment weer aansluiten op het warmtenet. Dat kost een kleine 1000 Euro. Dus laat de radiatoren maar hangen.


Klantenservice Ennatuurlijk vragen

Eerst per email ( klantenservice@ennatuurlijk.nl ) vragen, hoe je opzeggen kunt (maar nog niet opzeggen). Altijd termijn van 10 werkdagen noemen, anders komt geen reactie. Bellen is nutteloos, de vraag moet gedocumenteerd zijn (email bewaren).

Als er smoesjes kommen (moeten we uitzoeken, duurt even, vakantie, nooit eerder voorgekomen, ...): vraag per email herhalen en met geschillencommissie dreigen. Pas na 4 weken zonder inhoudelijke antwoord naar de geschillencommissie stappen (zie beneden.)

Als Ennatuurlijk een antwoord met kosten (opzeg-kosten, maar ze noemen het anders) opstuurt: bezwaar maken, opzeggen van contract moet zonder kosten zijn, nog een keer 10 werkdagen voor de correctie toestaan. Als dat niet gebeurt (4 weken): naar geschillencommissie (zie beneden).
(Voorbeeld: te dure offerte verwijderen)

Geschillencommissie

Procedure van de geschillencommissie nauwkeurig en geduldig volgen, anders gaat het mis! Vriendelijk en cooperatief zijn, jen bent de arme consument en slachtoffer van een gierige monopolist. Procedure kost maar een paar uur en 27,50 Euro die je terugkrijgt. In der geschillenprocedure (intake formulier) direct uitspraak 89830 als bijlage toevoegen.

Op tijd verhinderdata voor de hoorzitting aangeven (zeker na reactie Ennatuurlijk aan geschillencommissie), en bij de hoorzitting opdagen. Gewoon verhaal kort uitleggen.

Hoorzitting

Vriendelijk met de Ennatuurlijk medewerkers omgaan, je zal ze nog vaker op het traject tegenkomen...

Let op: Ennatuurlijk liegt soms gewoon tegen de commissie. Als dat gebeurt gewoon zeggen, als iets niet klopt.

Voor jou maakt het niet uit, of Ennatuurlijk de rommel weghaalt of gewoon de kraan dichtdraait (beter, minder gedoe). Kosten ervoor zijn risico van het bedrijf, het is bij kabel-tv-bedrijven niet anders.

Ga niet op een technische discussie in, (roest, staand water), u bent geen loodgieter, en de commissie ook niet.
Ook niet op discussie over de business case (collectieve voorzieningen, jaren 1990, warmtenet is duur) ingaan, dat is risico van Ennatuurlijk en niet jouw probleem.

Ga formeel argumenteren: u mag opzeggen. Maakt niet uit of krantabonnement of stadsverwarming.

U hoeft geen wetten te noemen, maar moet wel de achtergrond kennen (contract op onbepaalde tijd kan zonder kosten opgezegd worden). Voor de wetten: verwijs op de eerdere uitspraak van de geschillencommissie, staat er netjes in.

Als je (na maanden) de uitspraak (bindend advies) van de commissie hebt, en het bevalt: nog twee manden heel rustig wachten, zo dat het definitief wordt! Pas dan opzeggen. Binnen de twee manden kan Ennatuurlijk nog naar de gewone rechter, dat wil je niet, du maak ze niet wakker.

Ook na het opzeggen zal Ennatuurlijk proberen om de aansluitbijdrage te vragen. Er is een vonnis zie zegt, dat die te hoog is. De oorspronkelijke bedrag is nu na genoeg afbetaalt. In ieder geval is de afkoopsom, die Ennatuurlijk mij noemde veel te hoog. Resterende afkoopsom van 200 Euro of zo (2015) is in Meerhoven oke. Het is ueberhaupt de vraag, of de aansluitbijdrage nog mag als je opzegt. Het is een bijdrage en geen lening.

Als je ooit weer klant wilt werden: Ennatuurlijk is verplicht jou op het bestande warmtenet aansluiten; dat kost rond 1000 Euro (warmtewet). Een periodieke aansluitbijdrage mag dan echt niet. Ga geen rare contracten tekenen!